ATG odds elitloppet

Sista söndagen i maj varje år hålls ett av världens bästa travlopp på Solvalla, Stockholms travbana. Det har ett namn som skvallrar om vad det rör sig om, nämligen Elitloppet!

Varför är loppen 1609 meter?

Elitloppet räknas som en av världens tre allra bästa travloppstävlingar tillsammans med Hambletonian Stakes och Prix d'Amérique. Upplägget är enkelt: Varje år bjuds de 16 bästa och snabbaste hästarna från hela världen in till tävlingen. De delas upp i två försökslopp, där de fyra bästa från varje försökslopp möts och går vidare i det stora finalloppet. Åskådarna får alltså tre lopp att njuta av, som alla körs samma dag. Och alla har samma längd; 1609 meter, det vill säga en engelsk mil. Till finalloppet lottas det vem av vinnarna som först får välja startspår. När ettorna har valt är det tvåorna som får lotta och välja och så vidare, tills spåren är tagna.

Vinnartider och vinstsummor

Elitloppet har körts sedan 1952, fast första året hade eventet ett annat namn: Solvallas Jubileumslopp. Startårets vinnare, den tyska hästen Permit, travade in en prissumma på 30 000 kr. Årets vinnare, svenska Magic Tonight som kördes av Örjan Kihlström, kan lägga till två nollor på den summan. Över 3 miljoner kronor blev vinsten! Och vinnartiden år 2015 stannade på 1.10,1. Det var lite långsammare än vad fjolårsvinnaren, den franska hästen Timoko drämde till med 2014: 1.09,5! Det är å andra sidan den snabbaste vinnartiden i Elitloppets historia.

Travkusksporten domineras av män. Men i årets upplaga av Elitloppet tävlade en kvinna, Jennifer Tillman, mot de övriga fjorton manliga kuskarna. Det var första gången på 19 år som en kvinna deltog i Elitloppet.

Dopingskandal och publikrekord

Trots sin höga status så har Elitloppet skakats av mindre skandaler. År 2006 vann den franska hästen Jag de Bellouet på en fenomenal segertid; 1.09,4, före tvåan, italienska Let's Go. Men det visade sig att båda hästarna varit dopade och vinnare blev istället svenska Conny Nobell som kördes av Björn Goop. Generalsekreteraren för svenska travförbundet, Ulf Hörnberg, uttryckte att de dubbla diskvalifikationerna var en tragedi för Elitloppet.

Tragedi eller ej, det har inte hindrat publiken från att strömma till Solvalla. Samma helg som Elitloppet körs så går andra lopp på lördagen. Tillsammans bildar de Elitloppshelgen, ett event som drar många tiotusentals åskådare till Solvalla. Publikrekord för själva Elitloppet slogs 1995 då 36 640 personer bevittnade när svenska Copiad för andra året i rad vann loppet.

Sverige på prispallen

De första åren vanns Elitloppet av svenska hästar och kuskar, men ifrån mitten av 50-talet började de franska hästarna dominera. Det skulle dröja nästan två decennier innan svenska hästar som Dart Hanover och Ego Boy stod som segrare igen, och det sammanföll med att ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp grundades. De sista tio åren har Sverige vunnit sex gånger, senast i år med Magic Tonight.

Vem tar hem 2016 års Elitloppet? Satsar du på en svensk häst igen, eller en fransk? Eller är det kanske ett helt annat lands tur att vinna? Om mindre än ett år vet vi, när ett av världens mest klassiska och prestigefyllda travlopp avgörs, sista söndagen i maj.