Hitta bäst odds på nätet

Vi har alla någon sorts koppling till ordet odds. Det kan vara i pokersammanhang, casinospel eller i sportsbetting. Många av oss använder även ordet i vardagligt tal – det kan till exempel vara en högoddsare att din pojk- eller flickvän tar disken. Men vad betyder egentligen odds?

Ordet odds beskriver proportionen mellan insats och vinst – ju högre odds, desto större potentiell vinst. På spelbolagen sätts oddsen av speciella oddssättare och hur oddsen sätts beror på en mängd olika faktorer. Oftast gör spelbolagen den här bedömningen baserat på "hårda värden", där siffror och statistik styr hur oddset sätts. Vill du bli en vinnande spelare i längden kan det vara bra att också ha koll på de "mjuka värdena", sådant som kanske inte spelbolagen eller marknaden snappat upp eller känner till. Kanske ligger en spelare i skilsmässa och påverkas negativt i sitt spel av det? Kanske vägrar lagkaptenen skriva på ett nytt kontrakt och det har en negativ effekt på lagets insatser?

Hårda värden talar sitt tydliga språk – statistik ljuger inte. Var försiktig när du värderar de mjuka värdena eftersom det kan vara svårt att bedöma hur stor inverkan de kommer ha på en match.

Hur odds fungerar

Alltså, ju högre odds, desto större potentiell vinst. Det har att göra med att ett högt odds innebär en lägre sannolikhet att något ska inträffa. Det kan ibland vara lättare att omvandla oddset till en procentsats. Några exempel på vanliga odds och hur de ser ut i procent:

  • 1.1 = 90.91 %
  • 1.2 = 83.33 %
  • 1.5 = 66.67 %
  • 2 = 50 %
  • 2.5 = 40 %
  • 3 = 33.33 %
  • 3.5 = 28.57 %
  • 5 = 20 %
  • 10 = 10 %

Säg att Barcelona möter Levante hemma på Nou Camp. Barcelona leder ligan överlägset och Levante ligger sist. Barcelona står troligtvis i odds kring 1.1, eller ännu lägre, och de bedöms alltså vinna över 90 % av matcherna de spelar mot Levante. Levante står å andra sidan troligtvis i mer än 10 gånger pengarna. Det mest troliga är att Barcelona vinner, men spelar du på dem kommer du inte få mycket mer än pengarna tillbaka. Satsar du på att Levante vinner kommer din potentiella vinst bli mycket större, men sannolikheten att det ska inträffa är extremt låg, vilket gör att du troligtvis avstår ett sådant spel.

Hitta de bästa oddsen

Efter en snabb surfing kommer du se att det finns en enorm mängd sajter som erbjuder rykande färska odds. Naturligtvis kommer alla sajter hävda att just de har de bästa oddsen, men du kommer snart märka vem som har det. Däremot kan olika sajter ha bäst odds på olika sporter, olika matcher eller olika dagar.

Bettingmarknaden kan verkligen te sig som en djungel, där det krävs en vass machete för att ta sig fram. I takt med att antalet spelbolag ökar, ökar också sajter som recenserar dessa och sammanställer sajternas odds. Allt för att du som spelare ska få en mer överskådlig bild av marknaden och lätt kunna se vilken sajt som erbjuder vilka odds.

Nu ska du givetvis inte blint lita på resultatet från en enda sajt, men om du märker att flera sajter, som i övrigt är seriösa och väletablerade, visar en samstämmig bild kan det vara värt att besöka de rekommenderade spelsajterna och prova dem. Tänk på att själva spelsajterna också ska vara seriösa och legitima.

Registrera dig på flera spelsajter

Vill du spela till marknadens bästa odds kommer du antagligen behöver registrera dig på flera spelsajter, eftersom det kan skilja en hel del mellan olika matcher. Välj gärna sajter som erbjuder bra spel på mobilen. Då är du alltid beredd att spela till bästa möjliga odds.