Livebetting

Sportsbetting

Sportsbetting är något som många spelsidor erbjuder där man kan satsa på resultat i olika matcher. Då är det inte bara matchresultat man kan satsa på, det är mycket mer än så. Sportsbetting är en stor hobby för svenskar, speciellt inom trav och fotboll. Desto mer man som spelare läser på om olika lag, spelare desto lättare är det att satsa på ett sannolikt resultat. Statistik kan berätta hur ett lag presterar på bortaplan eller vem som vann matchen sist samma lag möttes och så vidare.

Vad är livebetting?

Om man livebettar så spelar man med insatser under en pågående match. Är man en bettingspelare med lite koll på matchen som spelas är det med livebet som man kan vinna stora summor. Man bettar alltså på de minsta detaljerna i matchen, som att nästa boll går i nät i en tennismatch eller att det blir straff i en fotbollsmatch. Tänk om man bettar på en motorsport där den favorittippade bilen diskvalificeras. Det ger helt nya förutsättningar som bettingspelare för chansen att ta hem högoddsare.

Även om det finns ett spelbolag eller bookmaker som ser matchen och sätter oddsen så är det helt andra förutsättningar då de måste göra det under press och tidsbrist. Detta är en fördel till för bettingspelaren. Livebetting ger ett rus av spänning eftersom det kan bli snabba beslut som kan ge mycket vinst.

Cash in- / Hämta hem-funktion

En del spelsajter erbjuder en cash in-funktion när man livebettar som gör att man som spelare kan hämta ut en vinst innan matchen är färdigspelad. Man säkrar alltså upp en del av sin insats så man inte kan förlora hela sitt insatta belopp. Även detta finns det en härlig spänning i, att hämta hem en del av vinsten eller chansa och hoppas att slutresultatet ger en större vinst.

Odds

Odds är de siffror som spelsidorna använder sig av när de beräknar sannolikheten för olika resultat. Odds visar också hur mycket pengar man tilldelas om man satsar på det resultat som i verklighet slår in. Är oddsen höga, då vinner man mer pengar men sannolikheten är också mindre att händelsen slår in. Är oddsen låga så vinner man inte lika mycket pengar men sannolikheten att man vinner är högre. Alltså, högre odds betyder högre summa pengar men svårare att vinna. Ju lägre odds, desto mindre pengar men större sannolikhet att man vinner.

Vem sätter oddsen?

Varje spelbolag har sina egna odds så spelaren kan själv leta runt bland olika spelsajter för att hitta det bästa oddset. Oftast använder sig spelsajter av en bookmaker som sätter oddsen åt dem. En bookmaker är en person som bolagen anställer för att räkna ut sannolikheten av olika utfall. En bookmaker kan vara specialiserad inom en viss sport eller så kan bookmakern sätta ut odds i diverse sportevenemang. När bookmakern ska ta fram ett odds på till exempel utgången av en match tar denne fram ett styrketal som berättar vilket lag som är bäst och hur mycket bättre detta lag är. Styrketalet räknas i procent och med hjälp av detta kan bookmakern sätta ett lämpligt odds.